Egy hosszabbra nyúlt nyári szünet után augusztus 23-án a Kazincbarcikai Kerékpáros Klubra került a sor, hogy megrendezze az idén 4 fordulósra bővített Borsod MTB Bajnoka 2015. amatőr hegyikerékpáros sorozat második futamát. A szervező csapat már több alkalommal rendezett XCO futamot Nemesbikken, ám a helyszínválasztás ezúttal a Ragály melletti Trizsre esett, ahol 3,2km-es és 70m szintemelkedésű pályán mérhették össze felkészültségüket a megye bringásai. Az időjárás reggel még kicsit hűvösebb volt az elmúlt hetekben megszokottnál, de a verseny idejére igazi bringás idő kerekedett.

A versenyzők reggeli érkezését követően gyors rajtszám átvételre került sor, majd 10 órakor már a legkisebbek kezdhették meg a mini pályán való körözést. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a legtöbb utánpótlás versenyzőt felvonultató bükkszentkereszti Kis-Galya KSE versenyzői az U15-ig bezárólag minden korosztályban domináltak, így a legtöbb dobogós helyezést ők gyűjtötték. A nagyobb létszámot számláló korosztályokban azért egy-egy ózdi és kazincbarcikai kisbringás is felállhatott a dobogóra.  U7-ben Csorba Milán, még az egyel idősebb korosztályban U9-ben bátyja, Csorba Zalán diadalmaskodott. Zalán mögé Magyar Botond (Kis-Galya KSE) és az ózdi ifj. Csépányi Péter (Ózdi KE) fértek még fel a dobogóra. A lányoknál Varga Júlia (Team3K) és Takács Diána (Kis-Galya KSE) párharc bontakozott ki, amelyből 2 másodperces előnnyel Varga Júlia került ki győztesen. Az U11-es mezőnyben mind a fiúknál, mind a lányoknál Kis-Galyás háziverseny szemtanúi lehettünk. A fiúknál Halász László, Magyar Bendegúz, Mezei Benjámin sorrend alakult ki, még a lányoknál Tóth Réka, Zórád Rita versengtek a helyezésekért.

Rajtolnak a legkisebbek

Rajtolnak a legkisebbek

A legkisebbek után az U13-as és U15-ös korosztályoké lett a főszerep, akik már a 3,2km hosszú nagy pályán róhatták a számukra meghatározott 2 vagy 3 kört. Sajnos pontosan ez a mezőny lett a legfoghíjasabb, így túlságosan nagy küzdelem nem láthattunk egyik kategóriában sem. Az abszolút mezőnyéből toronymagasan kiemelkedett a magyar válogatott U15-ös Baranyi Áron (Mátéhegyi Ökopark – Decathlon), aki edzés jelleggel vett részt a versenyen. Áron minden megerőltetés nélkül teljesítette a 3 kört és aratott győzelmet csapattársa, Kurtán Zétény (Mátéhegyi Ökopark) előtt. Az U15-ös lányoknál Kovács Regina ért el első helyezést. Az U13-as fiúk között a Kisgalya KSE versenyzői között alakult ki háziverseny, ami Takács Valent Máté győzelmével zárult. Mögötte Kovács Ákos és Takács Valent Márk sorrend alakult ki. Az U13-as lányoknál Zima Veronika (Kis-Galya KSE) utasította maga mögé Kis Zsófia Annát (Salgótarjáni HKE)

Baranyi Áron jött látott és edzett egy jót

Baranyi Áron jött látott és edzett egy jót

Az utolsó rajtban öt korosztály versenyzői mérhették össze felkészültségüket. A legnagyobb létszámú mezőny a felnőttek között jött össze, amiben ott volt a bükkszentkereszti futam győztese Hacsi Ákos (Team3K) is, valamint Kovács István „Pityikusz” az Ózdi Kerékpáros Egyesületből. Már előzőleg sejteni lehetett, hogy ők ketten esélyesek a végső győzelemre, főleg úgy, hogy Lórencz Péter „Szúnyog” (Ózdi KE) eltörte villájának lock-outját az egyetlen ugratónál. 🙁 „Újoncként” érkezett BMTBB mezőnyébe Flaskó Szabolcs (Freeriderz SC), aki szombaton még az Újhely Maraton versenyzett, így bár sötét lónak számított, azért nem tudott az első két hely sorsába már beleszólni.

11.15

A 11:15-ös rajt versenyzői sorakoznak a rajtnál

A rajt után Frölich Tomi (Ózdi KE) húzta meg a tempót, ahogy szokta, :) de az erősebb és jobb versenysúlyban lévő versenytársak közül, az U17-es ifj. Baranyi Attila (Mátéhegyi Ökopark), Hacsi Ákos (Team3K) és Kovács István “Pityikusz” (Ózdi KE) álltak az élre, majd az előzőekben már említett Flaskó Szabolcs (Freeriderz SC) zárkózott fel a második körben az abszolút negyedik helyre. A 3. körben ifj. Baranyi Attila ritmust váltott és ellépett a többiektől, de az 5. körben számára véget is ért a verseny, hiszen az U17-es korosztálynak “csak” öt kört kellett menniük, így győztesként hagyhatta el a pályát. A 7 körös versenyben maradtak pedig tovább küzdöttek egymással. Az elől haladó trióból előbb Flaskó Szabolcs (Freeriderz SC) mondta azt, hogy köszöni szépen, de neki elég az Ákos és Pityikusz diktálta tempóból és megelégszik a 3. hellyel, majd a 6. körben Pityikusznak egy rossz váltásnál leesett a lánca és beszorult, amit kb. 10 másodperces rángatás után sikerült a helyére tennie.

A 6. körben volt a döntő momentum Ákos és István között

A 6. körben volt a döntő momentum Ákos és István között

Ez a kis technikai malőr pontosan elég volt Ákosnak arra, hogy olyan előnyt szerezzen, amit István már nem tudott behozni a hátralévő egy körben, így Bükkszentkereszt után megint csak pár másodperces előnnyel, de Hacsi Ákos (Team3K) nyerte a Borsod MTB Bajnoka sorozat második fordulójának “király kategóriáját”. :) 3 perccel lemaradva a győztestől Frölich Tomi érkezett a 4. helyen, akit a táv felétől Gubancsik Péter üldözött, de végül nem érte utol. A 6 körös U19-es versenyben Farkas Balázs kihívó híján nem talált legyőzőre. Sajnos minden hazai XCO versenyen ez az a korosztály (is), ahol sokkal, de sokkal több versenyzőnek kellene rajthoz állnia.

A gyengébbik nem 4 körös versenyében Andó Ágnes (Freeriderz SC) hozta a kötelezőt, aki Kovács Piroskát és Szaniszló Boglárkát (Freeriderz SC ) hagyta magabiztosan maga mögött, de a Master korú Sikter Zsuzsa (Kis-Galya KSE) versenytávjának a végéig (3.kör) a 2. helyre ékelődött be közéjük.  Ezzel természetesen ő állhatott fel a Master női dobogó legfelső fokára. Az U17-es lányoknál a rendező csapatot erősítő Kökény Petra (Team3K) nyakába került az aranyérem.

Az országúti kerékpár mellett néha belefér egy kis MTB is Áginak

Az országúti kerékpár mellett néha belefér egy kis MTB is Áginak

A Master férfiaknál a szintén Kisgalyás Magyar Károly gurult át elsőként a célvonalon az Ózdi Kerékpáros Egyesület két versenyzője, Békei Zsolt és Csépányi Péter előtt.

Magyar Károly a Master korosztály győztese

Magyar Károly a Master korosztály győztese

A senior férfiaknál az idén már Törökországig is lekerekező és kulcscsont töréséből nemrég felépülő Polonkai László (Freeriderz SC) vitte el az elsőséget csapattársa, Pallos Zoltán elől. A harmadik helyre a Mátéhegyi Ökopark színeiben induló Koós Dezső állhatott fel.

Polonkai Laci az első helyen

Polonkai Laci az első helyen

A családias hangulatú verseny végül az eredményhirdetéssel zárult, majd utána Trizs Önkormányzatának köszönhetően helyi készítésű lekváros vagy zsíros kenyeret fogyaszthattak a résztvevők, valamint szintén helyi készítésű szörppel olthatták szomjukat. A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni Trizs Önkormányzatának, hogy biztosították a verseny számára a nagyszerű helyszínt, valamint az aktív sportolásban elfáradt versenyzőknek a helyi különlegességeket. Reméljük jövőre újra Trizsben versenyezhetnek a Borsod MTB Bajnoki címéért harcba szállók.

Köszönjük mindenkinek a részvételt. A sorozat szeptember 20-án Ózdon folytatódik.

A fotókat köszönjük Molnár Tibornak és Urr Szabolcsnak.

Eredmények ide kattintva letölthetők.

Összetett eredmények hamarosan…

Folytatás következik Ózdon!

Folytatás következik Ózdon!