Mi az a Borsod MTB Series?

A kérdésben egy kicsit már benne van maga a válasz is, ami nem más mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye amatőr hegyikerékpáros bajnoksága  XCO szakágban. 2014-ben az Ózdi Kerékpáros Egyesület szervezésében először nyílt lehetőségük a megye hegyikerékpárosainak, hogy összemérjék erejüket és felkészültségüket a hegyikerékpározás olimpia szakágában.

Egy évvel később, hogy a négy fordulós sorozat megvalósuljon, felvettük a kapcsolatot a borsodnádasdi Mátéhegyi Bike Team-el, akik örömmel csatlakoztak a sorozathoz, így 2016-ban  újabb helyszínnel bővült a BMTBB sorozat, ám 2017-ben már nem vállalták a versenyszervezést. Helyettük az újonnan megalakult HOTE Sportegyesület lépett be a sorozatba, akik 2018-ban két helyszínen, az Avasi kilátónál és a görömbölyi pincesoron is rendeztek versenyt, majd 2019-ben az avasi versenyt Komlóstető váltotta.

Az összefogás célja a hegyikerékpározás és azon belül az XCO szakág népszerűsítése, illetve versenyzési lehetőség biztosítása minél szélesebb körben. Ezért az összes futam nyílt, így a Borsod Bajnoka futamain bárki elindulhat, aki érez magában egy kis affinitást a versenyszerű hegyikerékpározás iránt és nevezésével elfogadja a versenyszabályzatot.

2020-ban a korábbi évektől eltérőn a verseny már teljesen nyílt és Borsod Mountain Bike Bajnoka Series néven folytatódik tovább, így nem csak egy-egy futamon vehetnek részt a Borsod megyén kívülről érkező versenyzők, hanem az összetett értékelésben is díjazásra kerülnek! A négy futamot követően a Borsod MTB Bajnoka címet az összetett verseny legelőkelőbb helyén álló borsodi bringás kapja.