A Borsod MTB Sereis első futama a megszokottaktól eltérőn három héttel korábban vette kezdetét. De nem csak az időpont változott meg az elmúlt évekhez képest, hanem a nyitó helyszín is, mivel a hangonyi pálya helyett most a miskolci Majális Park várta az XCO szakág versenyzőit, akikből akadt is szép számmal, hiszen 187 fős indulói létszámot regisztrálhattunk a verseny végén. A rendező HOTE SE a tavalyi évhez képest nem változtatott a pálya nyomvonalán, ami így is kellően igénybe vette a tavaszi formában érkező versenyzők állóképességét.

A verseny egyúttal az utánpótlás (U15-U17) korosztály válogató versenye is volt, így a legjobb hazai UP versenyzők is tiszteletüket tették Miskolcon. Mindemellett nagy örömükre szolgál, hogy ismét visszatért a miskolci versenypályára négyszeres olimpikonunk Parti András (Trek Partienrgy) is, akinek a formája mit sem kopott profi karrierje óta.

Pándi Bende (Team3K) U7

A reggel kicsit álmosan indult, de az U7-es korosztály rajtjára már mindenki felébredt mivel a legkisebbek komoly csatát folytattak a helyezéskért. A fiúknál Pándi Bende (Team3K) csak 7 másodperccel előzte meg Kovács Vicét. A dobogó harmadik fokára a szintén barcikai színeket képviselő Szmolka Zsombor (Team3K) állhatott fel. A lányoknál népes mezőny állt oda a rajtvonalhoz, akik közül Kováčová Olívia (SB Seňa Bikers) bizonyult a leggyorsabbnak. A dobogó másik két fokára a a Mulač testvérek, Mulač Olívia  (ŠK KOMPAS) és Mulač Kristína  (ŠK KOMPAS) állhattak fel.

Kováčová Olívia (SB Seňa bikers)

Az U9-es fiúknál a Szlovákiából érkező Kováč Matias (PROefekt Košice) már az első körben komoly előnyre tett szert, amit Tóth Márk Tibor (Superior Racing Team) és Mulač Patrik (PROefekt Košice) már nem tudtak behozni, így nekik a dobogó második és harmadik foka jutott.

Kováč Matias (PROefekt Košice)

Az U7-es és U9-es korosztályok eredményhirdetését követően már az egyel nagyobb pályára és korosztályok versenyeire szegeződött a figyelem.

Az U11-es fiú mezőny nem kevesebb, mint 18! főt számlált. Ebből a nem kis létszámú mezőnyből már az első körben kiemelkedett Mády Áron (DVTK Cycling Team) akik a hazai pályán rajt-cél győzelmet aratva haladt át a célvonalon. Mögötte közel fél perces hátrányban Budaházy Márton (Superior Racing Team) érkezett meg a második helyen. A dobogó harmadik fokára Rostár Jakub (PROefekt KOŠICE) állhatott fel. A lányoknál Hegedűs Helga (Cube-Csömör), Schmiege Johanna (Kis-Galya KSE) és Vámos Janka lett a sorrend.

11:15-kor az U13-as fiúk és U15-U13-as lányok futama következett, akik már a közepes méretű pályán mérhették össze felkészültségüket. A fiúk 13 fős mezőnyében sima győzelmet könyvelhetett el András Péter Patrik (Superior Racing Team), aki a két Cube-Csömörös versenyzőt, Sipos Borisz Alit és Burgermeister Bencélt utasította maga mögé két körös versenyben. A lányoknál házi versenyt vívott a két Kis-Galyás Feledy Eszter és Bauer Violet Emery, amiből Feledy került ki győztesen. A harmadik helyen Bodnár Réka (DVTK Cycling Team) gurult be.

András Péter Patrik (Superior Racing Team)

Az U15-ös lányoknál sajnos nem volt olyan népes a mezőny, mint a korábbi rajtokban, így Hegedűs Helga (Cube-Csömör) győzelmét nem veszélyeztette senki. Sima rajt-cél győzelmet aratva szerezte meg az aranyérmet. Az ezüstérem így Majtényi Dalma (Crosskovácsi SKE) nyakába került.

Éppen ebédidőben a Hobbi férfi és női futamokra került sor, ahol a sorozat életének legnépesebb hobbi mezőnye állt rajthoz. A férfiaknál 18-an vállalták a megmérettetést. A legyorsabb ezúttal Szerző Péter (FRO Kerékpáros Egyesület) volt, aki a tavaly verhetetlen Rostár Mareket (PROefekt KOŠICE) utasította maga mögé. Igaz, az első körről még együtt érkeztek, de Szerző az utolsó körben még tudott újítani, így övé lett az aranyérem. A harmadik helyezett Bahul József (Ózdi Kerékpáros Egyesület) lett. A hölgyeknél a rendező egyesület színeiben versenyző Molnár Fanni (HOTE SE) haladt át elsőként a célvonalon, még a második Danyi Szilvia, a harmadik pedig Kerényi Réka lett.

Szerző Péter (FRO Kerékpáros Egyesület) mögötte Rostár Marek (PROefekt KOŠICE)

Délután már a nagy pályán zajlottak a versenyek. A hatodik rajtban négy kategória versenyzői rajtoltak el, ami azt jelentette, hogy a nap legnagyobb mezőnye rótta a köröket a miskolci pályán. Az első körről az U17-es Berencsi Benedek (Superior Racing Team) érkezett vissza először 14:12-es köridőt hajtva, akit nem sokkal lemaradva a DSI versenyzője Gyetkó Dániel követett. A négy kör során Berecsi végig tartotta előnyét és bár Gyetkó az utolsó körben elkezdett közeledni, ám ez már az első hely megszerzéséhez kevésnek bizonyult, így Berencsié lett az aranyérem. A bronzérmet érő harmadik helyen Rostár Marko (PROefekt KOŠICE) érkezett meg.

Berencsi Benedek (Superior Racing Team)

Az U15-ös fiúknál Burgermeister Olivér (Cube-Csömör) már az első körben megszerezte a vezetést, amit egészen a harmadik kör végéig ki sem adott a kezéből, így aranyéremmel gazdagította a csömöriek éremtáblázatát. A második helyre a DSI-s Kovács Béla állhatott fel, akit 20 másodperccel lemaradva Lónyai Balázs (Kis-Galya KSE) követett.

Kovács Béla (DSI)

A felnőtt nőknél a sportággal nem is olyan régen megismerkedő, és az idei évtől már a HOTE SE csapatát erősítő Andorkó Andrea (HOTE SE) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A második helyen érkező Urbán Janka (Cube-Csömör) egy körön át tudta vele tartani a tempót, de végül meg kellett elégednie a második hellyel. Harmadikon Oravecz Lora (PCCC) gurult át a célvonalon.

Andorkó Andrea (HOTE Cycling Team)

A Master3-as férfiaknál toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből a nyíregyházi ősmontis Kis József (Merida Maraton Team CST), és közel 9 perces előnnyel érkezett célba Katona Péter (VeloRunCoffe) és a harmadik helyet megszerző Csókás Ladislav (Spedos) előtt.

Kis József (Merida Maraton Team CST)

A nap fénypontját jelentő utolsó futamban az Elit férfiak, Master1-es és Master2-es férfiak korosztályai álltak oda a 5 és 4 körben meghatározott penzumhoz. Az Elit mezőnyben nem kisebb nevek szerepeltek, mint a négyszeres olimpikon Parti András (Trek Partienrgy) és a sorozat tavalyi győztese Szatmáry András (Cube-Csömör), akik csúnya magyarsággal mondva „meg is csinálták”  a versenyt egészen a negyedik kör végégi, majd Parti húzott egy kövérebb gázt és fél perces előnnyel megnyerte a sorozat első futamát. Az ezüst maradt Szatmárynál, míg a bronzérem Mindszenti Ákos (Lotus Team) nyakába került. A sorozatban ugyan nincs U19-es korosztály, de itt azért megemlítenénk, hogy ezt a korosztályt erősítő Kiss Benedek (Superior Racing Team) az első körben tudta a lépést tartani rutinosabb vetélytársaival és az abszolút 4. helyen ért célba.

Szatmáry András (Cube-Csömör) és Parti András (Trek Partinergy)

A Master1-es korosztályban Földi Bence (Bike Zone Gödöllő) győzelméhez nem fért kétség és fél körös előnnyel elsőként ért célba. Mögötte Berecz Péter az első kört követően átvette a második helyet Csontó Ádámtól (Buruczki Training System) és végig megtartva azt 20 másodperccel megelőzve Csontót ért be a második helyen.

Földi Bence (Bike Zone Gödöllő) a Master1-es korosztály győztese

Master2-ben a szintén rutinosabbak közé tartozó Medgyes Gábor (KTM Team Gödöllő) a hátsó sorokból rajtolva is gyorsan lekerülte a mezőnyt és az élre állt, ám az utolsó körben egy szög átszúrta hátsó kerekének gumiját, így a győzelem felé vezető út meghiúsult és DNF lett Gábor versenyének vége. Mögötte a két ózdi, Frölich Tamás és Kovács István „Pityikusz” haladtak fej-fej mellett a második és harmadik helyen, majd a harmadik körben megérkezett Kanyó Gábor (Superior Racing Team) és egy erős kört hajtva átvette az akkor még csak második helyet, de miután Medgyes defektelt az utolsó körben, így Kanyó lett a győzelem. Második Kovács István, még a harmadik Frölich Tamás lett.

Medgyes Gábor (KTM Team Gödöllő)

Borsod MTB Series 2024., akkreditált XCO sorozat, amely idén is a Magyar Kerékpáros Szövetség támogatásával kerül megrendezésre.

Eredmények ide kattintva.

Képgaléria

A következő futamra április 28-án az Ózd mellett található Hangonyban kerül sor, aminek versenykiírását ide kattintva olvashatjátok. Nevezési lehetőségért kattintsatok ide.

Nevezésid határidő 25. (csütörtök). Nevezési díjak beérkezésének határideje április 26. déli 12 óra!