Szatmáry András és Nagy Csenge a Borsod MTB Series elit bajnokai 2023-ban

Vasárnap került megrendezésre Miskolcon a Majális-parkban a Borsod MTB Series negyedik-, és egyben zárófutama, ahol az aktuális verseny eredményhirdetését követően az összesített eredmények kihirdetésére is sor került.

A szervezők nagy örömére az idei sorozatot nagy érdeklődés övezte, ami többek között a nevezési létszámon is észrevehető volt, így átlagosan 150 fő vett részt a versenyeken. A sorozat iránti érdeklődés már nem csak határon belül, hanem azon túl is egyre nagyobb, aminek köszönhetően a hazaiak mellett egyre több csapat érkezett a szomszédos országokból. A legtöbben északi szomszédunktól Szlovákiából jöttek hozzánk versenyezni, de érkeztek versenyzők Ukrajnából és Romániából is.

A sorozat záró futamának a Majális-park adta idén is a verseny helyszínét, ami a Miskolciak kedvelt kirándulóhelye. Itt található a Miskolci Állatkert, valamint itt került megrendezésre a korábbiakban a városi majális, ahonnan a nevét kapta a terület. A tavalyi évben nagy sikerrel debütált majális-parki XCO pályát egy kicsit átrajzolta a versenyt rendező HOTE Sportegyesület, de csak pont annyira, hogy az még több élményt és izgalmat tartogasson a versenyzők számára.

Ment a szurkolás

A rekkenő hőség ellenére sokan kilátogattak a futamra, ami az U7-es korcsoportok versenyével kezdődött: Jakub Sarnik (Bardejov) a fiúknál, Storcz-Nagy Luca (Superior Racing Team) a lányoknál győzedelmeskedett. Utánuk az U9-es versenyzők vágtak neki a pályának. A lányoknál Jóny Millie Sophie (Superior Racing Team), a fiúk versenyében a szezonban végig verhetetlen, rendkívül tehetséges Jakub Rostar (PROefekt Košice) győzedelmeskedett, amivel az összetett eredményhirdetésnél is ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A lányoknál ezen a futamon másodikként beérkező Vámos Janka (DVTK Cycling Team) két győzelemmel és egy második helyezéssel nyerte meg az összetett bajnoki címet.

Az U7-es korosztály várja a rajtot

Az U11-es fiúk és lányok már egy hosszabb pályán, de végig látótávolságban versenyeztek a Majális-park tölgyfákkal tarkított ligetes részén. A lányoknál Eliska Ladanyiova (PROefekt Košice) zárt az élen csapattársa Sarah Domiterova előtt. A harmadik helyre Bauer Violet Emery (Kis-Galya KSE) gurult be. A fiúknál a Superior Racing Team versenyzője Jóny Maximillian győzelemmel mutatkozott be idén a Majális-parkban, mögötte szorosan Mády Áron (DVTK Cycling Team) érkezett. Őket Michal Sarnik (Bardejov) követte a harmadik helyen. Az összetettben szintén Eliska Ladanyiova és Mády Áron állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

Mády Áron (DVTK Cycling Team)

A harmadik rajtban az U13-as korosztály és az U15-ös lányok szálltak versenybe, akik a nagy pályától valamivel könnyebb és rövidebb körön mérethették meg magukat ugyanúgy, mint a Hobbi futam résztvevői. Az U13-as fiúknál Kovács Béla (DSI), már az első körben stabil előnyt alakított ki András Péter Patrik (Superior Racing Team) és Horváth Miklós (Superior Racing Team) előtt, akik a verseny végéig sem tudtak közelebb kerülni hozzá, így a végső sorrend is ez lett. Az összetett bajnoki cím Stolczenberger Zalánt (Kis-Galya KSE) illette meg, aki végül az 5. helyen zárta ezt futamot. Az U13-as lányoknál Dominika Michel Kristian (PROefekt Košice) megszerezte harmadik aranyérmét és ezzel együtt a bajnoki címet is. A második helyen a sorozatban most először rajthoz álló Yaroslava Huliy (Veloclub “Leader” Ungvar) végzett, megelőzve Strocz-Nagy Rékát (Superior Racing Team).

Stoczenberger Zalán (Kis-Galya KSE) jól kapta el a rajtot, de Kovács Béla (DSI – 128) hamar az élre állt

Az U15 -ös lányok versenyében húgához hasonlóan Miska Ladanyiova (PROefekt Košice) zárt az élen, akit most nem tudott megszorongatni Urbán Janka (CUBE-Csömör). Sőt oly annyira nem, hogy most neki kellett megküzdenie csapattársával Tóth Sárával. Közöttük sprint döntött az ezüstérem sorsáról, amit végül Urbán nyert meg. A bajnoki cím Miska Ladanyiovaé (PROefekt Košice) lett.

A nap ötödik futamában a Hobbi férfi és Hobbi női kategóriák versenyzői álltak rajthoz. Ugyan náluk nem került sor összetett eredményhirdetésre, de ennek ellenére többen ellátogattak a sorozat versenyeire. A miskolci futamot ezúttal egy új versenyző, Litauszki Tibor (Trek SE) nyerte meg az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzője Bahul József és Bakos Tamás (Kőbánya Cycling Team) előtt. A hölgyeknél Andorkó Andrea (DVTK Cycling Team) első helyét nem veszélyeztette senki.

Litauszki Tibor (Trek SE) hobbi győzelme

Az U15, U17 fiúk a Master3 férfiak és a Felnőtt nők már a 4 600 méter hosszú nagy pályán versenyeztek egymással.

U15-ben a bükkszentkereszti Lónyai Balázs (Kis-Galya KSE) több mint három perccel nyerte a futamot, Kovac Jakub (BMX Klub Kosicky Sarkan) előtt, ám hiába, Jakub két első helyezéssel 25 ponttal többet szerzett az összesítettben, így az övé lett a Borod MTB Series 2023. bajnoki címe. Harmadikként Bánfai Olivér érkezett ( (Superior Racing Team) meg.

Lónyai Balázs (Kis-Galya KSE) nagyot ment, de kevés volt az összetett győzelemhez

Az U17-es fiúk közül Gyetkó Dániel (DSI) teljesítménye volt a legkiemelkedőbb. Bár az első körben még tandemben érkeztek csapattársával Vizi Gáspárral, de Gáspár a harmadik körben kiállni kényszerült a versenyből, így a második helyet Kardos Csongor (Cube Csömör) szerezte meg. A bronzérem Magyar Botondé (HOTE Cycling Team) lett. Az összetett bajnokoknak járó serleget a DVTK Cycling Team versenyzője Rózsa Dániel vihette haza.

Rózsa Dániel (DVTK Cycling Team) az összetett bajnok

A felnőtt női mezőnyben új régi győztest köszönthettünk Tóth Réka személyében, aki a korábbi Kis-Galyás mezt DSI–re cserélte. A három körös verseny első köréről a főleg külföldi mezőnyben edződő Kiss Nikoletta Bettina (Bike-Zone Gödöllő) érkezett meg először, de a második körtől már Tóth Réka vette át a vezetést, így Kiss a második helyre szorult. Harmadikként az idén még kevés versenyt futó Leányvári Sára (Cube Csömör) ért a célba. Az összetett pontszámítás alapján a bajnoki cím a Majális- parkban negyedikként beérkező Nagy Csengéhez (Team3K) került.

A Master 3-as mezőnyben Sárosi Endre (ViniBike) fölényesen nyerte a futamot. A kategória korábbi bajnoka Boros Gyula (HOTE Cycling Team) egy defekt miatti bukás okán feladni kényszerült a hazai futamot, így elúszott annak a lehetősége, hogy négy győzelmet arasson. A dobogó további sorrendje a szezon eddigi futamaival tökéletesen megegyezett: másodikként Csokas Ladislav (Speedos), harmadikként Katona Péter érkezett a célba. Az elsőknek járó arany kupát Boros Gyula vihette haza.

Sárosi Endre (ViniBike) sima győzelmet aratott

A hetedik futamban az Elit férfi mezőny 5 körre, míg a Master1 és Master2-es férfiak 4 körön keresztül szorongathatták egymást.

Az Elit mezőny versenye az elejétől fogva egyértelműnek látszott: a korábbi kétszeres XCM magyar bajnok Szatmáry András (Cube Csömör) győzelme nem forgott veszélyben, egyenletes, 14 peres köridőkkel biztosította be győzelmét a második helyen versenyző Kiss Vince Dániel (Bike-Zone Gödöllő) és a harmadik helyen, az idei sorozatban most debütáló Gerely Attila (SVS PRO TEAM) előtt. Szatrmáry végül nem csak a futamgyőzelmet, hanem a bajnoki címet is toronymagasan szerezte meg.

Szatmáry András (CUBE-Csömör) két győzelme mellett a bajnoki címet is bezsebelte

A Master1 mezőnyében Földi Bence most nem bízta sprintre a helyezések eldöntésének módját és közel 5 perces előnnyel magabiztosan húzta be a győzelmet, ezzel a sorozat bajnoki címe is az övé lett.  Második helyen Soós Tamás (Kőbánya Cycling Team) és harmadikként Hacsi Ákos (Team3K) zárta a futamot.

Födi Bence (Bike-Zone Gödöllő) jobb formát fogott ki Miskolcon mint Kazincbarcikán

Master2-ben igazi tűzijáték volt a verseny elején, Hauser Tomas (ProSport Team Košice), Ibrányi Attila (222 Sport) és Dovák Krisztián között. Az első körben egymást követve haladtak, majd a második körben Ibrányi robbantott és az élre állt. Mögötte közvetlenül Hauser tette a kereket és húsz másodperccel lemaradva tőlük Dovák Krisztián üldözte őket. Ibrányi lendülete a harmadik körben alább hagyott és, Hauser Tomi vette át a vezetést, amit a verseny végéig már nem adott ki a kezéből, így ezzel az összetett bajnoki címet is megszerezte. A negyedik kör végén a sorrend az élen nem változott, Hauser, Ibrányi, Dovák volt a befutó sorrendje.

Hauser Tomi (ProSport Team Košice) halad harmadik és egyben összetett győzelme felé

A bajnoki címek kiosztása után a legjobb borsodi versenyzők is értékelésre kerültek, akik a különböző kategóriákban a következő versenyzők lettek:

U9 – Szolnoki Dániel (Kis-Galya KSE) és Vámos Janka (DVTK Cycling Team)

U11 – Mády Áron (DVTK Cycling Team) és Bauer Emery Violet (Kis-Galya KSE)

U13 – Stolczenberger Zalán (Kis-Galya KSE) és Feledy Eszter (Kis-Galya KSE)

U15 – Lónyai Balázs (Kis-Galya KSE) és Kis-Kulcsár Zsuzsanna

U17 – Rózsa Dániel (DVTK Cycling Team)

Felnőtt női – Nagy Csenge (Team3K)

Felnőtt férfi – Magyar Bendegúz (HOTE Cycling Team)

Master1 – Hacsi Ákos (Team3K)

Master2 – Frölich Tamás (Ózdi Kerékpáros Egyesület)

Master3 – Boros Gyula (HOTE Cycling Team)

Az idei sorozat a Magyar Kerékpáros Szövetség támogatása nélkül nem lett volna ilyen színvonalas, ezért itt is szeretnénk megköszönni a sorozathoz nyújott támogatást. Reméljük ez a közös együttműködés a továbbiakban is sikeres lesz és jövőre újra köszönthetünk benneteket a rajtvonalnál.

Ezen kívül szeretnénk mindenkinek megköszönni, akik valamilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy ez a sorozat 2023-ban is útjára indulhatott. Legyenek azok a rendező klubok tagjai, egy-egy futam támogatói, fotósok, videósok, és persze Ti versenyzők!

Köszönjük! Találkozunk 2024-ben!