Június 19-én a borsodnádasdi Mátéhegyi Ökoparkban folytatódott a BMTBB 2016. amatőr hegyikerékpáros sorozat. Akik a korábbi versenyek alkalmával már jártak a parkban, azok bizonyára sejthették, hogy nem egy könnyű lötyögős pálya várja a bringásokat. Bár a szervezők a sorozat igényeihez mérten próbáltak finomítani a nyomvonalon és minél kevesebb meredek mászást és lejtőt beletenni, de a mátéhegyi pálya még így is embert próbálóra sikerült és keményen megdolgoztatta a rajthoz álló 81 hegyikerekest. Mindehhez még társult a jó magas páratartalom és a meleg, ami tovább nehezítette a körülményeket.

Rajtolnak a legkisebbek

Rajtolnak a legkisebbek

Mivel az IGOL Kupán a vártnál jóval nagyobb indulói létszám gyűlt össze, ezért ez egy kicsit borította az eredeti terveket, így az első 10:30-as rajt után a másik kettő már némi csúsztatással került „ellövésre”. Szerencsére a bringások igazi sportemberek, így mindenki türelmesen megvárta még a többiek befejezik a versenyt. Ezt a türelmet ezúttal is köszönjük! 😉

Az első rajtban az U9 és U11-es versenyzők feszülhettek neki a pályának, ami ezúttal erősebb és technikásabb volt a megszokottakhoz képest. Természetesen ez nem jelentett problémát a rutinos versenyzőknek, így az U11-es fiúk korosztályát magasan megnyerő Rónay Bálintnak (Bike-Zone Gödöllő), vagy a lányoknál első helyen érkező Kis Emma Lottinak (Bike-Zone Gödöllő) sem. U9-ben a kazincbarcikai színeket képviselő Varga Júlia (Team3K) és a bükkszentkereszti Csorba Zalán (Kis-Galya KSE) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Az U9-es lány kategória győztese Varga Júlia (Team3K)

Az U9-es lány kategória győztese Varga Júlia (Team3K)

A legkisebb korosztályban az U7-ben Mezei Mira (Kis-Galya KSE) és Kis Máté Zalán (Bike-Zone Gödöllő) nyakába került az aranyérem.

A legfiatalabb versenyzőt Kis Máté Zalán végig kísérték a csapattársak

A legfiatalabb versenyzőt Kis Máté Zalánt végig kísérték a csapattársak

A legifjabbak versenyei után négy korosztály az U13, U15, U17 és a Seniorok futama következett. Természetesen ők már a nagy pályán mérhették össze felkészültségüket. A rajtot jelző sípszó elhangzása után a mezőny nagy elánnal vágott neki a pályának. A csoport az első single-track-es lejtőn még egybe maradt, de az első mászás után az U17-es Takács Máté (Cube Csömör) gyorsan előre állt és mondhatni rajt-cél győzelmet aratva magabiztosan nyerte a 4 körös versenyt. Az első körben azért az egri Várnai Jenő (Dr. Bátorfi Agria KTK) tette a kereket Mátéra, de végül meg kellett elégednie a második hellyel. A dobogó harmadik helyére a hazai pályán versenyző Kurtán Zétény (Mátéhegyi Bike Team) gurult be. Szintén ebben a korosztályban, de a lányoknál a salgótarjáni Kotróczó Dorka (Salgótarjáni HKE) papírforma győzelmet aratott és több perces előnnyel ért célba Kovács Regina (Kis-Galya KSE) előtt. U15-ben a fiúknál szintén a Cube Csömör csapata örülhetett Kalmár Szabolcs győzelmének. A második és harmadik helyre a két Kis-Galyás, Takács Valent Máté és Kovács Ákos állhatott fel. Az U13-as korosztályban a lányoknál Oravecz Lora (Salgótarjáni HKE), Sike Lili Alexandra (Bike-Zone Gödöllő) lett a sorrend. A fiúknál Lónyai Levente (Kis-Galya KSE) utasította maga mögé csapattársát Takács Valent Márkot és a gödöllői Hargittai Bencét (Bike-Zone Gödöllő).

Az U17-es élmezőny, Takács Máté és Várnai Jenő

Az U17-es élmezőny, Takács Máté és Várnai Jenő

A Senior férfiaknál visszavették a borsodiak az „uralmat” és Kirilla László (Kis-Galya KSE) 2 perces előnnyel ért célba a bükkszentkereszti futamgyőztes Bakos Zoltán (Nyír MTB) előtt. A harmadik helyre az idén még keveset versenyző, de annál inkább többet túrázó Polonkai László (Freeriderz SC) állhatott fel.

Kirilla Laci megmutatta a fiataloknak, hogyan is kell ezt csinálni

Kirilla Laci megmutatta a fiataloknak, hogyan is kell ezt csinálni

A délutáni utolsó rajtban a Felnőtt férfiak, Felnőtt nők és a Master férfiak következtek a 6, 3 és 5 körös versennyel. Mint ahogy azt a futam előtti beharangozónkban már megemlítettük, elég komoly létszámú és igen erős mezőny gyűlt össze a rajtvonalnál. A rajt utáni egyenesben sajnos nem húzódott szét eléggé a mezőny, így az első egy nyomos lejtőre szinte mindenki egyszerre érkezett és libasorba haladva tudott csak továbbmenni, így aki rossz rajtot vett, az biztos, hogy sokat küzdhetett mire előrébb keveredett.  A felnőtt nőknél az előnevezett 6 főből sajnos ketten távol maradtak, így négyen vágtak neki a három körös versenynek, ami idő alatt Kallus Editet (Team3K) nem tudta letaszítani az első helyről Kovács Piroska (Kazincbarcika), így Edit második futamgyőzelmét zsebelte be, még Piroska ismét ezüst érmet szerzett. A harmadik helyre a Bükkszenterzsébetről érkező Ködmön Dorottya állhatott fel.

A női győztes, Kallus Edit is megbirkózott a pályával

A női győztes, Kallus Edit is megbirkózott a pályával

A Master férfiaknál a sorozatba most bekapcsolódó ózdi Tulipán Attila (Ózdi Kerékpáros Egyesület) okozott meglepetést a többieknek és több mint másfél perces előnyt összebringázva megnyerte korosztálya versenyét az előző futamot megnyerő Urr Szabolcs (Team3K) előtt. A harmadik helyre pedig Magyar Károly (Cycling People) állhatott fel.

Tulipán a Master győztes

Tulipán a Master győztes

A felnőtt férfiaknál már szinte vérre menő küzdelem alakult ki, ahol a hazai pályán versenyző és a még mindig csak U15-ös korú Baranyi Áron (Mátéhegyi Bike Team) mindenáron megakarta mutatni, hogy a Mátéhegyen bizony ő az „úr”! Számítását azonban a BVSC Zugló versenyzője Földi Bence, és a nagy tempó tudta csak keresztbe húzni. Bence végig egyenletes tempót diktált, akit szinte az egész verseny folyamán szorosan üldözött a Hacsi Ákos (Team3K) és Baranyi Áron (Mátéhegyi Bike Team) duó. Mögöttük nem sokkal lemaradva és kétszer is lánc problémával küszködő Soós Tamás (Cube Csömör) bringázott, aki ezeknek a technikai malőröknek köszönhetően végül nem tudott beleszólni a dobogós helyezések elosztásába.

Földi Bence nem kockáztatott

Földi Bence nem kockáztatott, ami aranyérmet ért számára

A verseny folyamán a BVSC versenyzője a mászásokon rendre erősebbnek bizonyult versenytársainál, ám a technikás lejtőzések során súlyos másodperceket hoztak rajta üldözői. A bükkszentkereszti futamot megnyerő Hacsi próbált kemény tempót diktálni fiatal ellenfelének, de nem tudta leszakítani Áront, aki az utolsó körben robbantott és lekerülte őt. Ez a megindulás annyira jól sikerült, hogy gyorsan fel is ért az első helyezett Bencére, aki készségesen maga elé engedte, de Áron az utolsó lejtőn kockáztatott és esett egyet, így 4 másodperces előnnyel Földi Bencéé lett az aranyérem. Áron így második ezüstérmét szerezte meg a sorozatban, a bronz érem pedig Hacsi Ákos nyakába került.

Áron viszont igen

Áron viszont igen

A verseny támogatói:

  • Igol Oil
  • Green Scorpions
  • Borsodnádasd Város Önkormányzat

Nagy köszönet Molnár Tibornak a fotókért, valamint a Mátéhegyi Bike Team csapatának a nagyszerű rendezésért.

Tibi képeit ide kattintva nézhetik meg azok, aki még nem látták. 🙂

Tibin kívül azért mások is fotóztak. Halász Tünde szintén profi képeket készített a versenyen. Köszönet érte!

Eredménylista ide kattintva letölthető.

A sorozat augusztus 14-én Trizsben folytatódik.

Tags: