Augusztus 14-én harmadik, utolsó előtti fordulójához érkezett az idei BMTBB sorozat. A verseny helyszíne ezúttal is az Aggtelek közelében fekvő Trizs település volt, ahova a Kazincbarcikai Kerékpáros Klub szervező gárdája várta a hegyikerékpárosokat. A tavaly megismert pálya egy kis ráncfelvarráson esett át, ami ez esetben plusz két rövid mászás beiktatását jelentette, illetve a célba vezető füves lejtőt több kanyar törte meg, így egy kör 3,2km hosszúra jött ki. Az időjárásra most sem lehetett panasz, mivel a kora reggeli órákban még felhős égbolt gyorsan kitisztult és verőfényes napsütésben róhatták a köröket a bringások.

tr2

A kicsik indították a napot (Fotó: Varga Zoltán)

A napot a legkisebb hegyikerekesek versenyei nyitották, akik a rövid gyerek pályán mérhették össze tudásukat. Az U7-es korosztályban a gödöllői színeket képviselő Kiss Máté Zalán (Bike-Zone Gödöllő) magabiztos győzelmet aratott Elek Huba előtt, még a lányoknál a Kis-Galya KSE versenyzője Urbanovics Hanna állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az U9-es fiúknál már népesebb mezőny gyűlt össze és a Kis-Galya KSE fiataljai vívtak nagy küzdelmet az első két helyezésért. A párharcból 5 másodperces előnnyel végül Csorba Zalán került ki győztesként, akinek Magyar Botond volt szorosan a sarkában. A harmadik helyre Fehér Ábel gurult be. Az U9-es lányoknál a borsodnádasdi versenyen első helyezést elérő Varga Julcsit (Team3K) csapattársának Nagy Csengének sikerült maga mögött hagynia, így az ő nyakába került az aranyérem. U11-ben a Magyar Kupa győzelemmel is büszkélkedhető Kiss Emma Lotti (Bike-Zone Gödöllő) hozta a „kötelezőt” és rajt-cél győzelmet aratva állhatott fel a dobogó legfelső fokára, megelőzve Tolnai Kincsőt (Kis-Galya KSE) és Szabó Esztert (Team3K). A fiúknál Magyar Bendegúz (Kis-Galya KSE) győzelmét nem veszélyeztette senki, így magabiztosan nyerte kategóriáját Csótay Benedek előtt.

Kiss Emma Lotti Gödöllőiként is állandó résztvevője a sorozat futamainak

Kiss Emma Lotti Gödöllőiként is állandó résztvevője a sorozat futamainak

A második és egyben utolsó összevont rajtban az U15 U17, Felnőtt, Master és Senior  korosztályok versenyzői már a nagy pályán terhelhették a pedálokat. Nekik majdnem ebédidőben dördült el a rajtpisztoly, így a hosszú mászáson garantált volt a pokoli torony hőmérséklet. 🙂 A körszámokat tekintve az U15 és Senior korosztályok 3 kör alatt dönthették el az elsőség sorsát, de a felnőtt nőknek sem kedveztek a szervezők és nem kevesebb mint 4 kört határoztak meg versenytávnak. U17-ben és a Master-ben egy körrel többet, 5 kört kellett teljesíteniük az indulóknak, még a felnőtt férfiaknak kőkemény 7 körben lett megszabva a penzum. Miután a rajtnál elhangzottak az említett körszámok, láthatóan a nagy meleg ellenére is gyorsan az arcára fagyott mindenkinek a mosoly. 🙂

A népes mezőnyt a gödöllői Kiss Gábor (Bike-Zone Gödöllő) vezeti

A népes mezőnyt a gödöllői Kiss Gábor (Bike-Zone Gödöllő) vezeti

A fiatalok közül a bükkszentkeresztről érkező U15-ös Takács Valent Máté (Kis-Galya KSE) próbálta minél tovább követni a felnőtteket és egyre jobb köridőket hajtva nem csak korosztálya első helyezését zsebelhette be, hanem több felnőttet is maga mögé utasított, így a Kis-Galya KSE senior korú mentorát Kirilla Lászlót is. 🙂 Laci mentségére legyen mondva, hogy korosztályát viszont stabilan, több mint 2 perces előnnyel megnyerte a Nyíregyházáról érkező Bakos Zoltán (Nyír-MTB) és a miskolci Freeriderz SC-s Polonkai László előtt. 😉 Az U15-ös dobogó második fokára Kovács Ákos (Kis-Galya KSE) állhatott fel. A lányoknál Zima Veronika versenytárs hiányában biztos lehetett győzelmében. Természetesen ez semmit nem von le az ő érdemiből, mivel becsülettel és magát kihajtva versenyzett végig. Reméljük, hogy legközelebb a vele egy idős lányok nem csak a fotelból figyelik a BMTBB versenyeit. 

klaci

Kirilla Laci (Kis-Galya KSE) láthatóan küzdött azért az első helyért 🙂

A hölgyeknél a szervezői oldalt és csapatot is erősítő Kallus Edit (Team3K) úgy tűnt az első körben még csak ismerkedett a pályával és 14:25-ös idővel a négy köréből a legrosszabb időt hajtotta, majd nagyobb tempóra kapcsolva bebiztosította győzelmét a kazincbarcikai Kovács Piroska előtt. Edit eddig a három futamból hármat megnyert, így Ózdon már csak örömbringáznia kell és övé a BMTBB cím. A harmadik helyre a bükkszentkereszti Német Réka érkezett be.

Edit megállíthatatlan?

Edit megállíthatatlan?

Senior vonalon az előző nap még a felsőtárkányi tereptriatlon OB-n 2. helyezést elérő Tulipán Attilát (Ózdi KE) Urr Szabolcs (Team3K) szorongatta négy körön keresztül, ám az utolsó körre Szabolcs elfáradhatott és közel másfél perc előnnyel Tulié lett az aranyérem, aki ezzel a győzelemmel egy lépéssel közelebb került az összetett bajnoki címhez. A dobogó harmadik fokára Borsodnádasd után ismét Magyar Károly állhatott fel.

Nagy a harc a Masterek között.

Nagy a harc a Masterek között. Tulipán Attila (Ózdi KE) és Urr Szabolcs (Team3K)

A felnőtt férfiaknál a hazaiak versenyzője Hacsi Ákos (Team3K) a futamot megelőzően még fáradtságra panaszkodott, de már a rajt utáni első mászáson gyorsan nyomatékosította, hogy ebben a mezőnyben most ő a „király”. Az őt megszorongatni tudó Baranyi Áron (Decathlon Mátégyei Bike Team) ezúttal a pálya széléről figyelte az eseményeket, mivel másnap az Ifjúsági Európa Bajnokságon, Grazban volt jelenése. Azért bátyja, Attila nem hagyta csorbulni a nádasdi sikereket és ott volt a rajtnál. 🙂

Hogy alakult a felnőtt verseny?

A rajt után kicsit álmosan kezdett a mezőny, de a poénosan „megbeszélt” ne kezdjünk be nagyon tempó kb. az első 200m után meg is dőlt. 🙂 Természetesen versenyről van szó, így ilyesmi szóba se jöhet még ilyen amatőr szinten sem! Ennek megfelelően a borsodi sorozatot eddig végig versenyző gödöllői Kiss Gábor (Bike-Zone Gödöllő) gyorsan az élre állt és megrántotta a sort, amire csak Hacsi Ákos (Team3K) és ifj. Baranyi Attila (Decathlon Mátéhegyi Bike Team) reagált érdemben. Őket a két ózdi ősmontis 🙂 Frölich Tamás és Kovács István  „Pityikusz” követte még elérhető távolságon belül. De ahogy fentebb is említettük az elől lévő trióból Ákos nem akarta a véletlenre bízni a verseny végkimenetelét, így nagyobb tempóra kapcsolva egyre eltávolodott ellenfeleitől és majd négy perces előnnyel sima győzelmet aratott.

Kiss Gábor (Bike-Zone Gödöllő) és ifj. Baranyi Attila (Decathlon Mátéhegyi Bike Team) sokáig alkottak tandemet

Kiss Gábor (Bike-Zone Gödöllő) és ifj. Baranyi Attila (Decathlon Mátéhegyi Bike Team) sokáig alkottak tandemet

Mögötte viszont egész izgalmas csata alakult ki a dobogós helyezésekért és még az utolsó kört megkezdve sem volt biztos a helyezések sorsa. Az 5. körig a második, harmadik helyen tempózó Kiss Gábor, Baranyi Attila duó végig tartotta 15-20 másodperces előnyét a Frölich, Kovács páros előtt, majd a 6. körben mindenki elkezdte sütögetni a saját pecsenyéjét és megpróbálta leszakítani aktuális ellenfelét.

Frölich Tomi és Kovács István "Pityikusz" üldözték őket

Az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzői, Frölich Tomi és Kovács István „Pityikusz” üldözték a dobogósokat

Az ózdiak bár szerettek volna összedolgozni és közösen felérni a dobogóra, de Pityikusznak elég lett a tempóból és kiszállt a küzdelemből, így Frölich Tomi próbálkozott egyedül felérni. Lökött is gyorsan egy viszonylag jó kört, amivel egészen megközelítette Gábort és Attilát, ám ők sem akarták átadni az addig megszerzett pozíciót. Ennek az lett a vége, hogy mindenki menekült mindenki elől és a saját legjobb köridőket is majdnem túlszárnyalva csak sikerült megtartani a helyezéseket, amik a Kiss Gábor, Baranyi Attila és Frölich Tamás sorrendben maradtak. 🙂 Gábor 4 másodperccel érkezett Attila előtt a 2. helyre, még Tomi kiengedve 23 másodperccel marad le a dobogóról. Ákos pedig mint említettük az aranyérem közelébe sem engedte versenytársait, így második futamgyőzelmét könyvelhette el.

Hacsi Ákos (Team3K) fáradtsága ellenére is gyorsabb volt a többieknél

Hacsi Ákos (Team3K) fáradtsága ellenére is gyorsabb volt a többieknél

Az eredményhirdetést követően terülj-terülj asztalkám várta a versenyzőket és kísérőket, ahol zsíroskenyér, dinnye, őszibarack volt a menü, illetve a Trizsi ízek világából mindenki megkóstolhatta a házi készítésű szörpöket és lekvárokat.

Trizsi ízek

Trizsi ízek

Az utolsó, záró futamra szeptember 25-én kerül sor Ózdon a megszokott helyen az újváros téri Vadvirág Kisvendéglőnél. Versenykiírás és nevezési lehetőség megtalálható a menük között.

Eredmények ide kattintva letölthetők.

A fotókat köszönjük Molnár Tibornak és Varga Zoltánnak.

Tibi fotói itt tekinthetitek meg.

Zoli fotóit pedig itt.