Július elsején Miskolcra látogatott a Borsod MTB mezőnye, a sorozat második fordulójára. Az ózdiak feladták a leckét szomszédaiknak – igazán színvonalas nyitányt követően kellett bizonyítani a miskolci szervezőknek (az újonnan alakult HOTE SE tagjainak). A pálya Miskolc emblematikus  épülete, az Avasi kilátó lábánál került kialakításra.  Igazi városi XCO hangulatot kölcsönözve az eleddig, komoly bringás versenyt még nem látott területnek. A füves, macskaköves, aszfaltos, itt-ott egynyomos, másutt dózeres szakaszokat tartogató pálya még a legedzettebb bringásokat is meg-megtréfálta, de legalábbis komoly erőpróbára késztette őket. Igazi hullámvasút pálya született, nagyon kevés pihenéssel és sok, intenzív kigyorsítással. Nem véletlenül lett persze ilyen a profil, a CX-szerelmese, Dovák Dávid tűzte a pályát.

Az Avasi Kilátó és környezete kitűnő helyszínnek bizonyult (Fotó: Vígh Attila)

Az Avasi Kilátó és környezete kitűnő helyszínnek bizonyult (Fotó: Vígh Attila)

Az imént bemutatott kulisszák természetesen a szurkolók kegyeibe is belopták magukat.  A kilátó lábánál már a kicsik futamai során is stadionhangulat alakult ki, hát még a későbbiekben. Ráadásul egyszerre több pontról láthatóak voltak a pályán zajló küzdelmek, így valóban nézőcsalogató karika született a Mendikás-dűlőn. Ami az indulókat illeti: Borsod legjobbja, Baranyi Dávid Áron ezúttal nem indult, de ennek ellenére a megye színe-java újra startvonalhoz állt, kiegészülve a masszív nyíregyházi-kisvárdai különítménnyel (kiemelve közülük Kanyári Botondot, Farkas Attilát és Sárosi Endrét), és a Búr Zsolti vezette Újbudai fiatalokkal és Vialandosokkal illetve két „jónévvel” Földi Bencével és Medgyes Gáborral.

A kicsik pályáin már-már szokásos Kis-Galya dominanciának lehettünk tanúi. A legifjabb kategóriák érmeiből összesen 16-ot hoztak el a bükkszentiek (a megszerezhető harmincháromból). Bravúros teljesítmény! Szépen épül a jövő nemzedéke Zsuzsiéknál!

A Kis-Galya KSE ifjú titánjai ezúttal is arattak

A Kis-Galya KSE ifjú titánjai ezúttal is arattak (Fotó: Vígh Attila)

A hosszú pálya versenyei fantasztikusan népes mezőnyöket verbuváltak. A hölgyeket, senior urakat, U17-U15-ösöket magában foglaló negyedik futam ismét parázs csatákat hozott és többek között nemzetközi sikert is. A senioroknál a Tirpák Cross futamairól jól ismert Thomas Velychko győzedelmeskedett, rajt-cél sikert aratva a magából mindent kiadó, ózdi győztes Boros Gyula előtt. A Kis-Galyás Kirilla Laci ezúttal is odaért a dobogóra. A női versenyben felborult a papírforma. Gál Erika hazai pályán megállíthatatlan volt, ezúttal Endlein Viki nem tudott beleszólni a győzelem sorsába. Klotz Viola és Németh Réka tették teljessé a pódiumot. U15-ös fiúknál Lónyai Levente, az U17-es lányoknál Leányvári Sára, a fiúknál a határ túloldaláról, szatmárnémetiből érkező Dudás Márk aratta le a babérok legjavát.

Gál Erika megállíthatatlan volt a hazai pályán (Fotó: Molnár Tibor)

Gál Erika megállíthatatlan volt a hazai pályán (Fotó: Molnár Tibor)

A nagy futam aztán minden korábbi várakozásunkat felülmúlta. Igazi, lüktető csata alakult ki a legerősebbek között. A győzelmet a felnőtteknél, magabiztos versenyzéssel, igaz csak egy másodperces előnnyel Medgyes Gabi orra elől Földi Bence szerezte meg. Mögöttük körökön át rendre változott a sorrend. A káoszból végül a görömbölyi összetett címvédő, Molnár Peti keveredett ki a legjobban, megelőzve a Hrenkó, Kanyári, Hacsi, Magicz, Radványi vonatot. Az ózdi verseny második helyezettje, Frölich Tomi ezúttal a tizedik helyet kaparinthatta meg – sokat elmond mindez a verseny erősségéről.

Igaz, Földi Bence nem az elsők között lett beszólítva, de gyorsan az élre állt és megnyerte a felnőtt futamot

Igaz, Földi Bence nem az elsők között lett beszólítva, de gyorsan az élre állt és megnyerte a felnőtt futamot (Fotó: Vígh Attila)

A masterek önmagukat meg nem hazudtolva megint a nap futamát hozták tető alá. A Sárosi, Molnár, Farkas, Fekete kvartett ott ütötte egymást, ahol érte. Végül a nyíregyi Sáró elorozta a legfényesebb érmet a többiek orra elől, földije „Fari” Farkas Attila jött be másodiknak, Fekete Barnus harmadiknak. A verseny (szomorú) krónikájához tartozik, hogy a felnőttek versenyéből a román, Marius Tirlét kizárták a futam szervezői, miután a zilahi bringás előbb Molnár Gyurit lökte ki a versenyből (Yeti így elveszítette dobogós helyét), majd Barnával próbálta megtenni ugyanezt.

Sárosi Endre végig nagyon összeszedetten versenyzett, így övé lett a Master kategória első helye (Fotó: Molnár Tibor)

Sárosi Endre végig nagyon összeszedetten versenyzett, így övé lett a Master kategória első helye (Fotó: Molnár Tibor)

Ennek ellenére színes, vidám hangulatú, ízig-vérig borsodi montis versenyt láthattak az érdeklődők Miskolc tetején. Amely reményeink szerint precedenst teremt a folytatáshoz és újra láthatunk bringásokat az Avas dűlőin a jövőben is. Folytatás augusztus 12-én, Kolor-cityben.

A futam eredményei ide kattintva tekinthetők meg.

Összetett eredmények pedig itt.

Fotók:

Molnár Tibor képei a délelőtti futamokról.

Molnár Tibor képei a délutáni futamokról.

Matesz Gábor képei

Vígh Attila képei

Zsiga Zoltán képei