Szeptember 25-én Ózdon került megrendezésre a 2016-os Borsod Mountainbike Bajnoka amatőr hegyikerékpáros versenysorozat negyedik és egyben utolsó futama. Az Ózd Kupa néven ismert verseny rajt-cél központja a jól bevált ózdi helyszínen, a Bíben-völgybe került kijelölésre. Az elmúlt évekhez képest a pálya némi ráncfelvarráson esett át, így a hosszú mászás kimaradt, és helyette rövidebb és gyorsabb emelkedők és valamivel technikásabb lejtők váltották egymást, ezzel nem sok pihenőt hagyva a versenyzőknek. A pálya hossza is rövidült, így egy kör alatt 1,6km-t tettek meg a bringások, amiből a felnőtteknek nem kevesebb, mint 7 kört kellett abszolválniuk. Szerencsére az időjárás még kora őszi arcát mutatta, így teljesen száraz nyomvonal és ideális 20 fokos hőmérséklet várta a bringásokat.

szanko-domb

A szánkódomb az idén sem maradhatott ki

Sajnos az utánpótlás korosztályok mezőnye foghíjasabb volt az előző futamokéhoz képest, de a felnőttek szép számmal álltak rajthoz ezen a szép őszi napon. Igaz, a bajnoki címért való küzdelem Baranyi Áron távolléte mellett elmaradt, így Hacsi Ákos (Team3K) győzelmét és egyben BMTBB címét senki nem veszélyeztette. Oly annyira, hogy már az első körben rögtön az élre állt és folyamatosan növelte előnyét az őt üldöző ózdi páros, Frölich Tamás (Ózdi KE) és Kovács István „Pityikusz” (Ózdi KE) előtt, így hiába a hazai pálya előnye, mégsem tudtak mit kezdeni kazincbarcikai ellenfelükkel.

akos

Hacsi Ákos megállíthatatlan volt 🙂

Ákos mögött Tomi és István vívott házi versenyt a dobogó második és harmadik fokáért, amiből végül Tomi került ki győztesen és övé lett az ezüstérem. Ezzel az összetett végelszámolásnál is előrébb került és ifj. Baranyi Attilával (Decathlon Mátéhegyi Bike Team) azonos 250-250 ponttal holtversenyben szintén a második helyet szerezte meg.

oke

A hazai pálya ez esetben nem igazán lejtett Pityikusznak és Frölich Tominak

A nőknél Kallus Edit (Team3K) volt a favorit és természetesen hozta a „kötelezőt” és 100%-os teljesítménnyel a sorozat negyedik futamát is magabiztos, közel két és fél perces előnnyel nyerte meg a Kis-Galya KSE versenyzője, Németh Réka előtt. A harmadik helyért már nagyobb volt a küzdelem és csak az utolsó, negyedik körben dőlt el a bronzérem sorsa. Három körön át küzdött egymással Ködmön Dorottya (Bükkszenterzsébet) és Kovács Piroska (Kazincbarcika), de az utolsó körben Piroskának sikerült leszakítania ellenfelét, majd 21 másodperces előnyre szert tennie, így ő örülhetett a harmadik helynek. A BMTBB női bajnoki címét 375 ponttal Kallus Edit (Team3K) szerezte meg. A második helyezett 300 ponttal Kovács Piroska lett, még a harmadik hely 260 ponttal Németh Rékát (Kis-Galya KSE) illetti meg.

kallus-edit

Kallus Edit örömbringázhatott egyet Ózdon

Férfi Master korosztályban az Ózdi Kerékpáros Egyesület színeit képviselő Tulipán Attila a versenyen elért 4. helyével nem tudta megtartani az összetett vezető pozícióját, így a futam győztese Urr Szabolcs (Team3K) a Master bajnoki címet is magáénak tudhatta. A dobogó második fokára a megújult erővel versenyző Szabó Tamás (Bükkmogyorósd) állhatott fel, aki mögött a harmadik helyre Magyar Károly (Cycling People) gurult be a célba. Az összetettben Urr Szabolcs (Team3K), Tulipán Attila (Ózdi KE) és Szabó Tamás (Bükkmogyorósd) lett a sorrend.

urr-szabolcs

Urr Szabolcs rendesen odatette magát az utolsó futamra

Senior vonalon Kirilla Lászlót (Kis-Galya KSE) talán csak egy technikai probléma tudta volna megállítani abban, hogy mind az Ózd Kupa,  mind az összetett győzelmet bezsebelje. Ez persze nem történt meg vele, így sima egy perces előnnyel ért célba a nyíregyházi Bakos Zoltán (Nyír MTB) előtt. Harmadikként a Freeriderz SC-ből Polonkai László állhatott fel a dobogóra. Az összetettben Kirilla László 375 ponttal nyerte meg a sorozatot, a második helyen 300 ponttal Polonkai László végzett, még a 285 összegyűjtött ponttal Pallos Zoltán (Freeriderz SC) nyakába került a bronz.

Az utánpótlás korosztályokban mint már említettük elég foghíjas volt a mezőny, így szinte mindenki dobogóra tudott állni és nem voltak nagy harcok a helyezésekért. Az egyéni versenyzők mellett a legeredményesebb csapat kihirdetésére is sor került. Ezt a címet a bükkszentkereszti Kis-Galya KSE vihette haza. Második helyre a kazincbarcikai Team3K, a harmadikra pedig az Ózdi Kerékpáros Egyesület tagjai állhattak fel.

osszettt-csapat

Versenyzők és a sorozat legjobb fotósa, Molnár Tibi 🙂

A verseny után mint ahogy az sorozat összes fordulóján, úgy Ózdon is pótolhatták az elhasznált kalóriákat a versenyzők. Ezúttal a Kovács Méhészet jóvoltából vajas-mézes kenyér, valamint az Energiabüfé.hu-nak köszönhetően izotóniás ital volt a „menü”.

Folytatás jövőre! A végleges 2017-es versenynaptár után jelentkezünk, mivel ahhoz igazodva szeretnénk megválasztani a jövőévi BMTBB sorozat időpontjait.

Köszönjük, hogy ilyen sokan részt vettetek a versenyeken. Jó pihenés és felkészülést kívánunk mindenkinek!

Ózd Kupa eredménylista megtekinthető ide kattintva.

BMTBB 2016. összetett lista ide kattintva.

Borsod Mountainbike Bajnokai 2016-ban:

Felnőtt férfi: Hacsi Ákos (Team3K)

Felnőtt női: Kallus Edit (Team3K)

Master férfi: Urr Szabolcs (Team3K)

Senior férfi: Kirilla László (Kis-Galya KSE)

U17 lány: Kovács Regina (Kis-Galya KSE)

U17 fiú: Kurtán Zétény (Mátéhegyi Bike Team)

U15 lány: Zima Veronika (Kis-Galya KSE)

U15 fiú: Takács-Valent Máté (Kis-Galya KSE)

U13 lány: Kucsma Kinga (Miskolc)

U13 fiú: Lónyai Levente (Kis-Galya KSE)

U11 lány: Tóth Réka (Kis-Galya KSE)

U11 fiú: Magyar Bendegúz (Kis-Galya KSE)

U9 lány: Varga Júlia (Team3K)

U9 fiú: Csorba Zalán (Kis-Galya KSE)

U7 lány: Mezei Mira (Kis-Galya KSE)

U7 fiú: Lónyai Balázs (Kis Galya KSE)