Az elmúlt hétvégén ismét kezdetét vette a 2014-ben életre hívott Borsod MTB Bajnoka 2017 amatőr hegyikerékpáros sorozat. Már az előnevezések alapján látni lehetett, hogy egyre komolyabban veszik a bringások a sorozatot, mivel nem kevesebb, mint 133 versenyző regisztrált a szombati versenyre. Sajnos a heti folyamatos esőzés és az előző éjszaka is a pályára zúduló csapadék mennyiség miatt több versenyző is a távolmaradás mellett döntött, így 115 fő állt rajthoz Bükkszentkereszten. 

A délelőtt folyamán ahogy már megszokhattuk az utánpótlás korosztályok versenyzői mérhették össze erejüket a számukra kijelölt kis és közepes körön. Természetesen a házigazda Kis Galya KSE versenyzői élvezték a hazai pálya előnyét, így szinte minden kategóriában felállhattak a dobogóra. Mellettük a sorozat szinte minden versenyére ellátogató gödöllői Bike Zone, a budapesti Kőbánya TC  és a Salgótarjáni HKE versenyzői is szereztek érmeket.

Utánpótlás

Az utánpótlás versenyek után már a nagy pályán versenyzők vehették át a főszerepet, közülük is a Felnőtt nők, Senior férfiak, valamint az U17 és U15-ös korosztályok versenyzői. Mivel a pálya még mindig elég sáros volt ezért a köridők is meghosszabbodtak, így a napi menetrend is tolódott egy kicsit. A felnőtt nőknél a Nyíregyházáról érkező Gaál Izabella (ViniBike) magabiztos 1,5 perces győzelmet aratott a tavalyi összetett győztes Kallus Edit (Team3K) előtt, aki mögött a helyi klubot erősítő Németh Réka (Kis Galya KSE) állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Gaál Izabella

A Senior férfiaknál Pusztai Árpád (Zeke SC) körről körre növelte előnyét és több mint 3 perces előnnyel ért célba Gál István (Kerékpársport2000Alapítvány) előtt, akit igencsak megszorongatott a 3. helyre érkező Polonkai László (Freeriderz SC).

Pusztai Árpád

Az U17-es kategóriákban sajnos 2-2 versenyző indult a fiúknál és lányoknál egyaránt, így nagy küzdelem nem alakult ki ebben a korosztályban. Az U15-ös fiúknál házi verseny alakult ki Lónyai Levente és Magyar Bendegúz (Kis Galya KSE) között, amiből Levente került ki győztesen. A harmadik helyen Czár Botond (Miskolc) érkezett a célba.

 A legutolsó és egyben legnépesebb rajtban a Felnőtt és a Master férfiak vágtak neki a kőkemény 5 körnek. Az előző évek pályája sem volt nagyon könnyű, de ez az új, megfordított kör még jobban tizedelte a versenyzőket. Főleg úgy, hogy a jó kis felázott erdei talaj még vendégmarasztalóbb volt mint eddig bármikor. A rajtban felsorakozott közel 50 versenyző pedig már alig várta, hogy kezdetét vegye a verseny. A rajt utáni felvezető kört nem szelektálta meg eléggé a mezőnyt, így az egy nyomsávosra szűkülő ösvényen nagy párharcok alakultak ki a jobb pozíciókért. De leginkább azok között, akik jó erőben voltak, ám a nevezésük alapján mégis hátulra kerültek a beszólításnál, így a lassabb versenyzőket nem kis energiájukba került kikerülni. A későbbi győztes Földi Bencének (BVSC) ez nem okozott túl nagy gondot, mivel már az első mászásnál gyorsan irányítása alá vonta a mezőnyt és lekerülte az addig vezető Hacsi Ákos (Team3K) és Frölich Tamás (Ózdi KE) duót. Az első kört ugyan még együtt fejezte be ez a hármas, majd később Földi és Hacsi ritmust váltott és magára hagyta az Ózdiak versenyzőjét, aki további két kört magányosan rót le, de az üldözők közül a gödöllői Kiss Gábor (BikeZone) a 4. körben felért rá és átvette a dobogó harmadik helyét, amit meg is tartott a verseny végéig. Az elől lévő duó közül végül Földi Bence (BVSC) bizonyult fittebbnek és magabiztos versenyzéssel szerezte meg a futamgyőzelmet Hacsi Ákos (Team3K) előtt.

Hacsi Á, Földi B

A Mastereknél a szinté az utolsó sorból rajtoló, de igencsak erős Fekete Barnabás (Team3K) gyorsan felzárkózott az mezőny elejére és a 2016-os sorozat győztes csapattársa Urr Szabolcs (Team3K) elől elvitte az aranyérmet. A harmadik helyre a fővárosból érkező Elek Gábor állhatott fel.

Fekete B

A verseny után minden versenyző egy tál gulyással csillapíthatta éhségét, majd az ebéd után került sor eredményhirdetésre, ahol a verseny támogatói által felajánlott díjak kerültek kiosztásra, valamint Egerszegi Judit kézzel festett érmei kerültek a dobogósok nyakába.

A fotókat ezúttal is nagyon köszönjük Molnár Tibornak, akinek a többi képe itt tekinthető meg:

Orliczki Attila képei ide kattintva tekinthetőek meg.

Eredménylista ide kattintva.

Legközelebb július 15-én Görömbölyön (Miskolc) folytatódik a sorozat, de addig is vegyetek részt a szintén ott rendezésre kerülő Yeti Kupán!

A verseny támogatói:

Bükkszentkereszt támogatók 2017