Az elmúlt hétvégén Miskolc kertvárosi részen, Görömbölyön folytatódott a BMTB Series sorozat immáron a 3. futammal. Az olimpiai szakágban versenyző bringások nyolcadik alkalommal versenyezhettek a görömbölyi pályán, ami most sok újdonságot is tartogatott. Volt egy-két nagyobb eső a múlt héten, de a szombati pályabejárásra azért elég jó állapotba került a pálya és sármentesen lehetett rajta közlekedni, majd délután 5 óra körül jött egy fél órás hatalmas zápor eső, jéggel és patakokban folyt mindenhol a víz! Ezt látván tudtuk, hogy nem lesz egyszerű a futam. Vasárnapra viszont igazi nyári 30 fokos meleg fogadta a versenyzőket, ami egész nap kitartott és rohamosan szárította fel a nyomvonalakat. Sajnos az eső miatt voltak akik nem jöttek el az előnevezők közül, de ezt bánhatják, mert igazán élvezetes volt a pálya, ezt tanúsíthatja az a 117 fő aki végül rajthoz állt a 18 kategória valamelyikében.

A reggeli rajtszámátvételt és pályabejárást követően 10 órakor a U7-es korosztály versenyei nyitották a napot. A számukra kijelölt pályán egyaránt két-két kört kellett teljesíteniük a fiúknak és a lányoknak a szintemelkedést nem tartalmazó bár egyáltalán nem könnyűen tekerhető füves, dimbes-dombos pályán. A leggyorsabb fiú a kazincbarcikai Team 3K színeiben versenyző Pándi Bende volt, őt követték az Ostorházi fivérek, Olivér és Dominik(Bükki Hegyisportért Egyesület). A lányoknál Olívia Kováčová (SB Seňa bikers) nyerte a futamot, aki olyan erős volt, hogy még a fiúk között is 2. lett volna! A 2. helyen Mády Elena jött be Kristína Mulač (ŠK KOMPAS) előtt.

Az U9-es korosztálynak már egy kibővített, hosszabb kör került kijelölésre, ami tartalmazott egy kisebb dombot is, de ezt könnyű szerrel teljesítette Budaházy Márton (Superior Racing Team) és rajt-cél győzelmet aratott. A második helyre a hangonyi futam  győztes Matias Kováč (PROefekt Košice) jött be és Káldi Zalánnak (Greenzone ZKSE) a bronz érem jutott. A lányoknál két Kis-Galyás csapattárs nagyot küzdött egymással az aranyért, végül Fridel Fanni 2 másodperccel jött be Zoltai Lídia előtt.

U11-es fiú kategóriában az eddig mindenkit verő Mády Áron (DVTK Cycling Team) Szlovákiában versenyzett, így az ő jelenléte nélkül álltak fel a srácok a rajthoz. Nagyon nyílt küzdelemre volt kilátás és a csata óriási lett! Ők már egy nagyobb körön mentek, a közepes pálya 1,2 km és két igen kemény emelkedőt is tartalmazott, amiből két kört kellett teljesíteniük. A helyi, görömbölyi srác Gombár Péter „Pepe” (DVTK Cycling Team) már a rajt után hamar az élre küzdötte magát, háta mögött szorongatta őt Ötvös Lénárd(DSI) és Bucsi Máté(Cube-Csömör), de Pepe vérszemet kapva végig nyélen küldte meg a hazai pályát és őt egyszerűen nem lehetett megverni, ma nem! Így Pepe hatalmas örömmel a helyi szurkoló tábor üdvrivalgása mellett, itthon megszerezte az arany érmet! Bucsi Máté nagyon szép versenyzéssel végül simán hozta a 2. helyet és Lénárd harmadiknak jött be. A lányoknál nagyobb különbségek alakultak ki és Vámos Janka(DVTK Cycling Team)  simán gurult át elsőként a célvonalon, megelőzve Schmiege Johannát( Kis-Galya KSE) és Bunda Zsófiát(DVTK Cycling Team)

Az U13-as fiúk a közepes pályán 4 kört mentek ahol az erőbeosztás kulcsfontosságúnak bizonyult, nagyon szoros küzdelem folyt szinte minden helyezésért, volt ahol a videó bírót kellett alkalmazni! A rajt után Szabó Zoltán Illés(DSI) állt az élre és az első két körben gyilkos tempót nyomott, majd a harmadik körben lelassult és a vezetést egy miskolci titán Gajda Ákos(DVTK Cycling Team) vette át, aki innentől kezdve már nem is engedett maga elé senkit és elhozta az aranyat! Illés látványosan lelassult, de még be tudott jönni másodiknak, majd egy percen belül 5 versenyző jött be, akik közül Greskovics Balázs(Superior Racing Team) szerezte meg a bronz érmet. A lányoknál a sorozatban eddig verhetetlen Feledy Eszter (Kis-Galya KSE) újabb fölényes győzelmet aratott, ellenfele Bodnár Réka (DVTK Cycling Team) nyakába került az ezüst. Az U15-ös lányoknál ketten versenyeztek, Lasánszki Sára (Kis-Galya KSE) Kiss-Kulcsár Zsuzsával mérte össze erejét, ahol Sára nagy előnnyel nyerte a futamát Zsuzsa előtt.

A délelőtti utánpótlás versenyeket követően következett az amatőr versenyzők futama, azaz a Hobbi férfi és női verseny. A férfiaknál idén is egyre népszerűbb ez a betét futam főleg az apukák között, akik közül a leggyorsabb Bahul József(Ózdi Kerékpáros Egyesület) volt. A mezőny a három kör alatt kissé széthúzódott és nagyon szoros különbségek nem alakultak ki, de azért fél percenként követték egymást a célban a dobogósok, a második Lénárt András(Nagy Sport Egyesület) a harmadik pedig egy görömbölyi apuka lett Gombár Péter személyében, így náluk két érem is lett a családban. A hölgyek futama a sok versenyt tapasztalt Cséri Szilvia (Greenzone ZKSE) győzelmét hozta a fiatal, görömbölyi Molnár Fanni előtt(HOTE SE), akinek kisebb esések is tarkították futamát, de egy ezüstöt így is hozott a HOTE SE-nek, Kiss Viktória a harmadik helyen gurult be.

Az U15-ös fiúk már az új nagy pályát vették célba, ahol 3,3km-en 112 méter szint különbséget kellett leküzdeni a srácoknak, meredek emelkedőkkel és élvezetes lejtőkkel! Burgermeister Olivér (Cube-Csömör) előtt nagy lehetőség állt, hisz a bajnokságban legerősebb riválisai Lónyai Balázs (Kis-Galya KSE) és Kovács Béla(DSI) sem vettek részt ezen a versenyen. Olivér magabiztosan nyerte a futamot, körönként egy percet adva a második helyen befutó csapattársának, Leányvári Benjáminnak (Cube-Csömör), őt kis lemaradással követett a rendező egyesület HOTE SE kiváló fiatal versenyzője Andorkó Levente(HOTE SE), így megszerezve idei első dobogós helyét a bajnokságban.

Az U17-es korosztály futama is szoros csatákat hozott, ahol a hazai HOTE SE versenyzője Magyar Botond bizonyult a legerősebbnek és legtechnikásabbnak, a pályán, őt követte 20 mp-re két CUBE-Csömör versenyző Jánosi Ákos és Szalay Boldizsár Béla, akik szoros befutóval 2 másodpercen belül érkeztek be egymáshoz képest.

A felnőtt nőknél az első körben szoros csata volt kialakulóban, hisz Urbán Jankát (Cube-Csömör) pár másodperccel követte Andorkó Andrea (HOTE SE), aki a miskolci első futamon való bravúros győzelmét szerette volna megismételni szintén hazai pályán. Viszont a frissítés közben nagyot esett és megütötte magát, ugyan még vissza ült és becsülettel letekerte a távot, de már nem tudta a saját erős tempóját tartani, így Tóth Sára (Cube-Csömör) is megelőzte és övé lett az ezüst. Andi a harmadik helyen ért célba fájdalmak közepette.

A szintén ebben a futamban rajtoló Master3-as korosztályban egy nagy bajnok most visszatért a hangonyi kihagyás után a sorozatba, Kiss József( Merida Maraton Team Cst) és hozta magával a csapattársát is Pásztor Lászlót(Merida Maraton Team Cst), aki most debütált a BMTB-n. Józsi simán behúzta az első helyet rutinos versenyzéssel és őt követte a második helyen Laci a csapattársa, majd utánuk a szlovák versenyző Csókás Ladislav (Spedos) ért célba, aki jelenleg vezeti az összetett állást Katona Péter (VeloRunCoffee) előtt, aki most épp lecsúszott a dobogóról.

A nap utolsó és egyben hetedik futamára délután fél kettőkor került sor, ahol a Felnőtt, Master1 és Master2-es férfiak sorakozhattak fel a rajtvonal mögé. A nap legerősebb mezőnye a Felnőtt férfiaké, ahol ott volt az összetett pontversenyt vezető bajnok Szatmáry András(Cube-Csömör), aki a legnagyobb esélyesnek számított ezen a napon. Legerősebb kihívója ezúttal a helyi fiatal tehetség Mindszenti Ákos(Lotus Team) lehetett volna, aki viszont egy nagyon erős Lengyel öt napos versenyt teljesített előtte, így fáradt, de azért erős lábakkal állt rajthoz. A start után a két versenyző óriási tempót diktált, a leggyorsabb kört abszolválva a pályán és leszakították vetélytársaikat, de András egyre jobban húzott el Ákostól is és körről körre növelte az előnyét, végül a hat kör alatt 5 perces előnyt szerezve magabiztosan nyerte a futamot Ákos előtt. A bronz érmet a szintén nagyon erős Kiss Benedek (Superior Racing Team)szerezte meg másfél perc lemaradással.       

Master1-ben a nap legsimább győzelmét arató Földi Bence (Bike-Zone Gödöllő) ismét diadalmaskodott és több mint 12 perces előnnyel jött meg Hacsi Ákos(Team 3K) előtt, Bence eddig 100%-os teljesítménnyel vezeti a pont versenyt is. Ákos után 50mp-el jelentkezett be a bronz érmet szerző Szerző Péter.

A nap legnépesebb mezőnyét a Master2-es korosztály vonultatta fel, mint általában mindig. A rajtban ott volt a tavalyi összetett verseny győztese és most is a legnagyobb favoritnak számító Kassáról érkező Hauser Tomi (ProSport Team Kosice), aki már az első körben majd egy perces előnyt szerzett a jelenlegi összetettet vezető Kanyó Gábor (Superior Racing Team) előtt. Ezt az előnyét minden körben még növelni is tudta, így a négy kör alatt több mint négy perces előnnyel nyerte Tomi a futamot. Gábor után fél perccel jött be és ezzel a bronzérmet megszerezte az összetettben második Kovács István „Pityikusz”(Ózdi Kerékpáros Egyesület). Ezt az összetettet még nagyon meg tudja keverni Hauser Tomi, ha eljön a záró futamra, Barcikára is!

Borsod MTB Series 2024., akkreditált XCO sorozat, amely idén is a Magyar Kerékpáros Szövetség támogatásával kerül megrendezésre.

A verseny eredményei ide kattintva.

Bence András versenyen készített fotóit itt tudjátok megnézni:

Molnár Tibor versenyen készített fotóit itt tudjátok megnézni:

A következő futamra június 22-én Kazincbarcikán kerül sor, aminek versenykiírásával és nevezési lehetőséggel hamarosan jelentkezünk facebook oldalunkon.

Nevezésid határidő június 19. (csütörtök). Nevezési díjak beérkezésének határideje június 20. déli 12 óra!