A bizonytalan tavaszi szezonkezdés után az idén is sikerült útjára indítani a Borsod MTB Sereiest, avagy az ország egyetlen akkreditált hegyikerékpáros versenysorozatát XCO szakágban. A korábban megfogalmazott célok alapján, miszerint életben tartsuk és megismertessük az olimpiai szakágat a hegyibringásokkal, ez évben is maradéktalanul sikerült, hiszen olyan versenyzői létszámot sikerült megmozgatnunk, mint korábban sose. De még mielőtt a számok beszélnének, nézzük mi történ a sorozat utolsó futamán Kolorcityben, azaz Kazincbarcikán.

U17-es rajt (Fotó: Császár István)

A már megszokott augusztusi időpontban megrendezésre kerülő versenynek ismét a Kerékpár Klub Kazincbarcika (Team3K) volt a házigazdája. A pazar rajt-cél helyszínt biztosító Csónakázó-tó körüli park és a mellette fekvő kiskertes övezetben kijelölt remek pálya ismét méltó helyszíne volt a sorozat zárásának.

Az idei szezonban sem a versenyzőknek, sem a versenyrendezőknek nem lehetett panaszuk az időjárásra, hiszen mindenhol rekkenő hőség és száraz pálya fogadta a résztvevőket. Bár tény, hogy ezt sem minden versenyző favorizálja. Igaz, Görömbölyön és most legutóbb is volt a nap végén egy-egy rövidebb frissítő zápor, de a futamok végkimenetelét ez már sehol nem befolyásolta.

A nap ezúttal is a már megszokott menetrend szerint kezdődött, ahol az utánpótlás korú bringás palánták kezdhették meg a versenyzést. Az U7-es fiúk és lányok között Jóny Millie Sophie (Újbuda MTB Superior Racing Team) volt a leggyorsabb, aki maga mögé utasította még a fiúkat is. A második és harmadik helyen csapattársa Storcz-Nagy Luca (Újbuda MTB Superior Racing Team) és Szmolka Zsófia (Team3K) gurultak át a célvonalon. A fiúknál a sorozatban és talán bringaversenyen is először rajthoz álló Biriki Balázs és Mikulecz Olivér állhattak fel a dobogó első két fokára. A harmadik helyet Földesi Márton (Bükki Hegyisportért Egyesület) foglalhatta el.

U9-ben a fiúknál házi verseny alakult ki az Újbuda MTB Superior Racing Team versenyzői között, amelyből Jóny Maximilian került ki győztesen, megelőzve András Péter Patrikot és Storcz-Nagy Vincét. A lányoknál a már rutinos Lasánszki Liliant (Kis-Galya KSE) próbálta megszorongatni a versenyen most debütáló Kovács Dorka, de 5 másodperccel Lilian bizonyult gyorsabbnak, így az övé lett az aranyérem. A harmadik helyen a szintén Kis-Galyás Orosz Alíz érkezett meg.

U11-ben a görömbölyi futamot kihagyó Stolczenberger Zalán (Kis-Galya KSE) harmadik futamgyőzelmét szerezte meg ezzel bebiztosította összetett győzelmét is. A második, harmadik helyet az alföldi hegyibringások Gyetkó Péter (DKSI) és György Márton János (DKSI) foglalhatták el. Az igencsak gyors pályán a lányoknál Rákosi Maya Emma (DKSI) most nem tudott olyan nagy előnyre szert tenni, mint a korábbi versenyeken, de 8 másodperces előnnyel sikerült az első helyen célba érnie Storcz-Nagy Réka (Újbuda MTB Superior Racing Team) és Trám Noémi (Kis-Galya KSE) előtt.

A negyedik rajtban az U13-as korosztály volt érdekelt, ahol a fiúknál ifj. Kovács Béla (DKSI) „igazoltan” volt távol, így Vona Márton Gábor (Cube Csömör) rajt-cél győzelmet aratott, bár az utolsó körökben a mögötte tandemet alkotó Leányvári Benjámin (DVTK Cycling Team) és Feledy Bence (Kis-Galya KSE) folyamatosan dolgozta le hátrányát, de már nem értek fel Vonára. Nekik viszont még meccselni kellett az ezüstért, amiből végül Leányvári került ki győztesen. A bronz érem így Feledy nyakába került. A lányoknál is mindössze 8 másodperc döntött a dobogó első fokáról Kárpáti Mira (Kőbánya Cycling Team) javára, de az izgalmak itt is a második, harmadik helyért folyó küzdelemben alakultak ki, ahol sprint befutóra került sor Bálványos Rita (Bike-Zone Gödöllő) és Urbanovics Hanna (Kis-Galya KSE) között. A befutó sorrendje végül ez maradt, így Bálványos az összetett győzelemnek örülhetett.

A nap betét futamaként ismert Hobbi futamra 11:45-kor került sor, ahol két kört kellett teljesíteniük mind a férfiaknak, mind a nőknek. A korábbi futamokról már ismert Kozaróczy Tamásnak az első körben sikerült elszakadnia a mezőnytől, de a második körre alább hagyott ez a lendület, így Fehér Tamás (Zöld Sportok Clubja) kikerülte őt és az övé lett az arany érem. A harmadik helyre Hugyecz Attila gurult be. A nőknél visszatérő versenyzőként Hacsiné Kallus Edit (Team3K) tudott beleszólni a Danyi Szilvia és Juhász Mónika (Bükki Hegyisportért Egyesület) között megszokott párharcba, de Danyi Szilvia első helyét nem veszélyeztette és ezüst érmet szerzett. A harmadik helyen célba érkező Juhász Mónika láthatóan bukott, így ő már nem tudott beleszólni az első két hely sorsába, ezzel övé lett a bronz érem.

Hobbi férfi dobogó

A hatodik rajtban induló U15-ös fiúknál trónfosztás történt, miután Dorogi Alex Martin (Kőbányai Torna Club SE) 41 másodperccel maga mögé utasította az eddigi három futamgyőzelmet számláló Magyar Botondot (Kis-Galya KSE), akit Volyka Ádám (Superior Racing Team) gyorsuló utolsó két körével 1 másodperc híján befogott. A lányoknál most Szávai Petra (Bike Zone Gödöllő) fogott ki jobb napot és 35 másodperccel előzte meg Tóth Emesét (Kis-Galya KSE), valamint a harmadik Galuska Zsófiát (Kis-Galya KSE).

Az U17-es fiúk négy körön dönthették el, hogy ki a legjobb az adott napon. A Kőbányás srácok „hármasfogata” gyorsan az élre állt és az első két kört fej-fej mellett fejezték be, de Pakot András Gusztáv a harmadik körben egy kicsit leszakadt, így ő már csak a harmadik helyért maradt versenyben. Az aranyéremért menő küzdelem Kárpáti Bálint és Pollner Balázs László között döntött előbbi javára, aki az utolsó körben szakította le csapattársát és 38 másodperces előnnyel ünnepelhetett a célban.

A felnőtt nőknél népesnek mondható, hat fős mezőny gyűlt össze, ahol meglepetés győzelem született Tóth Réka (Kis-Galya KSE) révén, aki magabiztos győzelmet aratott Leányvári Sára (DVTK Cycling Team) és a korábbi futamokon 100%-os teljesítményt nyújtó Kis Emma Lotti (Bike Zone Gödöllő) előtt.

A szintén ebben a rajtban induló Master3-as férfiaknál Boros Gyula (HOTE SE) fiatalokat megszégyenítő sebességgel közlekedett és sima rajt-cél győzelmet aratott Takács Gábor (Salgótarjáni HKE) és Pusztai Árpád (ZEKE) előtt. Így négy futamgyőzelemmel összetett győztes is lett.

A nap fő versenyére 13:30-kor került sor, ahol a Felnőtt, Master1 és Master2-es férfiak szállhattak versenybe 5, illetve 4 körön keresztül. A Felnőtteknél borult a papír forma és a keményen bekezdő Mindszenti Ákost (DVTK Cycling Team) a táv második felében Sándor Zalán (Limitless XCO Team Nagykanizsa) kikerülte, ezzel megszerezve első futam győzelmét. A második hely sorsa 3 másodpercen múlott, amit Mindszenti végül meg tudott tartani a Pilisvörösvárról érkező Terecskei Vince (PCCC) előtt. Második helyével az összetett győzelmet is bezsebelte.

A Master1-es korosztályban nem csak a kategória győzelmet, de a négy kör alatt abszolút elsőbbséget is megszerző Molnár Péter (HOTE SE) betegeskedése ellenére sem talált legyőzőre, bár Salga Ákos (Trek SE) kitartóan üldözte őt, ám végül meg kellett elégednie a második hellyel. A harmadik helyért menő csata gyorsan véget ért, miután Frölich Tamás (Ózdi Kerékpáros Egyesület) láncszakadás miatt már az első kör felénél kiszállni kényszerült a küzdelemből, így Sárosi Endre (Superior Racing Team) hozta a „kötelezőt” és harmadikként zárta a futamot. Összetettben, így Molnár Péter az első helyre lépett elő három futamgyőzelemmel.

Master2-ben már csak az volt a kérdés, hogy a balassagyarmati Ibrányi Attila (222Sport) megszerzi-e negyedik sorozatbeli győzelmét is, vagy a mezőny rangidőse Kis József (Maraton Merida CST) megakadályozza ebben. Ibrányi viszont nem hagyott kétséget afelől, hogy ő a korosztály legerősebb versenyzője és az első kör után begyújtotta a rakétákat és több mint 1 perces előnnyel ünnepelhette negyedik győzelmének. Az ezüstöt érő második helyezés, így Kis Józsié lett a harmadik helyre pedig a szintén újonc Master2-es Gubancsik Péter (Green Zone ZKSE) állhatott fel, megelőzve az ózdi Kovács István „Pityikuszt” (Ózdi Kerékpáros Egyesület), aki még így is megtartotta összetett harmadik helyét, amivel a legjobb borsodi bringás is lett egyben.

Az aktuális futam eredményhirdetése után a nap végén sor került a sorozat összetett versenyének eredményhirdetésére is, ahol a szabályok alapján a legjobb három futamon elért összpontszám döntött a helyezések végkimeneteléről. Természetesen a legjobb borsodiak díjazása sem maradhatott el, így most is kiosztásra került a Borsod MTB Bajnoka 2021 cím.

Legeredményesebb csapat a bükkszentkereszti Kis-Galya KSE lett

A verseny eredményei ide kattintva tekinthetők meg.

A összetett verseny eredményei ide kattintva.

Borsod MTB Bajnokai 2021.

U9 – LASÁNSZKI Lilian (Kis-Galya KSE)

U9 – FELEDY Zoltán (Kis-Galya KSE)

U11 – TRÁM Noémi  (Kis-Galya KSE)   

U11 – STOLCZENBERGER Zalán (Kis-Galya KSE)

U13 – LASÁNSZKI Sára (Kis-Galya KSE)

U13 – FELEDY Bence  (Kis-Galya KSE)

U15 – TÓTH Emese (Kis-Galya KSE)       

U15 – MAGYAR Botond (Kis-Galya KSE)

U17 – MAGYAR Bendegúz (Kis-Galya KSE)

Felnőtt női – TÓTH Réka (Kis-Galya KSE)                          

Felnőtt férfi – MINDSZENTI Ákos (DVTK Cycling Team)

Master1 – MOLNÁR Péter (HOTE SE)                          

Master2 – KOVÁCS István (Ózdi Kerékpáros Egyesület)        

Master3 – BOROS Gyula (HOTE SE)

Ahogy a beszámoló elején is említettük a sorozatnak idén is sikerült szintet lépnie még annak ellenére is, hogy a kezdést a járványügyi korlátozások nem könnyítették meg és a szezon elején debütáló hangonyi versenyt kétszer is halasztani kellett. Mindezek mellett sajnos a rendező klubok anyagi lehetőségei is jelentősen korlátozottak, így komolyabb segítséget nyújtó támogatók nélkül hoztuk „tető alá” az idei sorozatot (is), ami azt jelenti, hogy 99%-ban az általatok befizetett nevezési díjból kellett gazdálkodnunk, plusz a klubok meglévő anyagi forrásaiból. Reméljük, hogy a jövőben ez változik és sikerül magunk mellé állítani olyan támogatót vagy támogatókat, akik bizalmat szavaznak nekünk és közösen sikerül még magasabb színvonalon megrendezni versenyeinket. Persze ehhez Ti is nélkülözhetetlenek vagytok, így jövőre is számítunk rátok! 🙂

Összes indulói látszám: 240fő

  1. futam Hangony – 143fő
  2. futam Komlóstető – 123fő
  3. futam Görömböly – 152fő
  4. futam Kazincbarcika – 143fő